Wanneer de dagen korter worden en de bladeren van kleur veranderen, is er niets gezelliger dan een ovengerecht dat je hele keuken vult met herfstgeuren. Deze gevulde pompoen is niet alleen een echte eyecatcher op tafel, maar ook voedzaam en verrassend van smaak. De zachte, geroosterde pompoen combineert perfect met kruidige couscous, frisse feta en knapperige pompoenpitten. Een royale drizzle pompoenpitolie maakt dit gerecht helemaal af: nootachtig, rijk en precies dat beetje extra dat het verschil maakt.
Ingrediënten (2-4 personen)
- 1 middelgrote flespompoen (butternut) of hokkaido-pompoen
- 150 g couscous
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- 100 g kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
- 60 g feta, verkruimeld
- 2 el rozijnen of gedroogde cranberries
- 2 tl ras el hanout (of andere kruidige specerijenmix)
- 3 el olijfolie
- 2 el pompoenpitten, geroosterd
- 2–3 el pompoenpitolie (afwerking)
- Zout & versgemalen peper
Bereidingswijze
- Pompoen roosteren – Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen en verwijder de zaden. Besprenkel de binnenkant met 1–2 el olijfolie, zout en peper. Leg met de snijkant omhoog op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 40–50 minuten, tot het vruchtvlees zacht en gekarameliseerd is.
- Couscous bereiden – Doe de couscous in een kom en overgiet met 200 ml kokend water. Dek af en laat 10 minuten wellen. Maak daarna los met een vork.
- Vulling maken – Fruit ui en paprika in 1 el olijfolie. Voeg kikkererwten, rozijnen en ras el hanout toe en bak kort mee. Meng dit door de couscous en schep er de helft van de feta door. Breng op smaak met zout en peper.
- Vullen & terug in de oven – Hol de geroosterde pompoenhelften eventueel iets uit (bewaar dit vruchtvlees en meng door de couscous). Vul beide helften royaal met de couscousmix en zet nog 10 minuten terug in de oven.
- Afwerking – Bestrooi met de rest van de feta, geroosterde pompoenpitten en drizzle royaal met pompoenpitolie. Serveer warm, eventueel met een frisse salade erbij.
Variatietips voor gevulde pompoen
- Met vlees – Voeg rul gebakken gehakt of merguez-worst toe aan de couscous voor een hartige variant.
- Granen variëren – Vervang couscous door bulgur, parelcouscous of quinoa voor een andere textuur.
- Extra groenten – Meng spinazie of courgetteblokjes door de vulling voor meer groente.
- Kruidiger – Werk met harissa of chili voor een pittige kick.
- Vegan optie – Laat de feta weg en vervang door blokjes gegrilde aubergine of een plantaardige feta.






