Wanneer de eerste koude dagen aanbreken en de geur van gevallen bladeren in de lucht hangt, is er niets troostrijker dan een kom dampende pompoensoep. Deze romige variant is alles wat je van de herfst verwacht: zacht, kruidig en vol van smaak. De appel zorgt voor een subtiel zoetje, de salie brengt diepte, en de geroosterde hazelnoten geven precies dat knapperige contrast. Serveer de soep in een mooie pompoenpan voor extra sfeer aan tafel — een echt voorproefje van het seizoen.
Bereidingstijd: ± 60 minuten
Benodigdheden (6 porties)
- 1 middelgrote flespompoen (ca. 1,2 kg)
- 2 winterpenen
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 appel (bijv. Elstar, voor een frisse toets)
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kookroom (of haverroom voor vega/vegan)
- 2 el olijfolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- 6 verse salieblaadjes
- 1 handje hazelnoten, grof gehakt en geroosterd
- Zout & peper naar smaak
Bereidingswijze
- Groenten voorbereiden
Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de winterpenen en appel en snijd ook in stukken. Sjalotten en knoflook grof snijden. - Aanzetten in de pan
Verhit de olijfolie in je Le Creuset pompoenpan en fruit hierin de sjalotten en knoflook zachtjes. Voeg daarna de pompoen, wortel en appel toe. Bak 5 minuten mee. - Specerijen toevoegen
Strooi het gerookt paprikapoeder, kaneel en nootmuskaat erover en schep goed om, zodat de groenten de kruiden opnemen. - Soep koken
Schenk de bouillon erbij en laat de soep ca. 25–30 minuten zachtjes pruttelen, totdat de pompoen en wortel goed gaar zijn. - Pureren
Pureer de soep glad met een staafmixer. Roer de kookroom erdoor en breng op smaak met zout en peper. - Afwerking
Serveer de soep met een scheutje room, krokant geroosterde hazelnoten en een gefrituurd of kort gebakken salieblaadje bovenop.






