Deze 4 eetstoelen stonden jarenlang ongebruikt in het magazijn van mijn werk. Toen een collega voorstelde ze te gebruiken voor mijn meubelstoffeerder opleiding aan SyntraPXL in Pelt, greep ik de kans. Met een prachtig houten frame en oorspronkelijke bekleding in licht leder, waren deze stoelen perfect voor een make-over. Het hout had een subtiele oranje tint, dus koos ik ervoor om er een notenkleur lak overheen te zetten.
Stoffering
Voor de bekleding koos ik de GAIA-stof van De Ploeg in kleur 57, met een prachtige groene tint. Deze sterke stof heeft een slijtvastheid van 60.000 martindale en bestaat uit 60% polyester, 25% katoen en 15% viscose. De stof wordt omschreven als: ”Zachte stof met een multi-gestructureerd oppervlakte. De kleuren zijn altijd gecombineerd met een klein zwart garen dat de stof een Coco Chanel optiek geeft. Een klein glimmend effectgaren is in de stof meegeweven om wat extra klasse toe te voegen.”
Van Oude Bekleding tot Nieuw Leven
Het proces begon met het zorgvuldig uit elkaar halen van de stoelen. Ik begon met het verwijderen van het onderdoek, dat was vastgeniet. Hierna werden de elastische singels zichtbaar en je zag dat het leer aan de binnenkant van het frame was bevestigd. Na het verwijderen van het leer was de dacron zichtbaar met daaronder een schuim. Het schuim zat aan de zijkant van het frame vastgeniet. Toen de nietjes losgehaald waren, kwam er een nieuwe laag schuim tevoorschijn, welke vastgelijmd zat het de singels. Als laatste werd ook die laag verwijderd samen met de singels.
Een Frisse Start voor het Frame
Thuis schuurde ik elk stoelframe licht op, stofte ze af en zette ze in de lak. De zijdeglans interieurlak van Finess in de kleur noten gaf de stoelen een prachtige afwerking. Deze lak, verkregen bij de Verfkampioen in Helmond, kan optioneel worden beschermd met een vernislaag.
Opbouwen met Zorg: Singels, Koudschuim & Dacron
Het opbouwen van de stoelen begon met het plaatsen van elastische singelbanden van zitkwaliteit, besteld bij Wotex Alkmaar. Eerst heb ik de verticale singels geplaatst in het frame, hierna heb ik de horizontale singels erdoorheen gevlochten. De singels zijn bevestigd met 12mm nietjes.
Nadat de singels bevestigd waren heb ik een plaat koudschuim HR45055 gepakt van 1cm dik. Deze plaat knipte ik met de stofschaar zo groot als het frame van de stoel. Ik hield rekening met de inkeping van de stoelpoten.
Voor de 2e laag, gebruikte ik koudschuim HR35 van 2cm dik. Ik hield bij deze laag rekening met een extra ruimte van 2cm buiten het frame aan alle zijdes. Vervolgens heb ik deze met de polyetherzaag uitgezaagd.
In de spuitcabine heb ik beide lagen koudschuim bevestigd. Bij de 2e laag heb ik deze omgeslagen op de zijkant van het frame. Hierdoor kwam er een mooie bolling. Om hem goed om zijn plek te houden heb ik de 2e laag nog vastgezet met nietjes.
Voor de bovenlaag heb ik dacron gebruikt, dit geeft een zachter zitcomfort. Deze heb ik ongeveer 10cm groter geknipt dan het frame. Hierdoor viel hij mooi over het schuim heen. Ook deze laag hem ik met een klein beetje lijm vastgezet.
Stapsgewijze Stoffering voor een Professioneel Resultaat
Hierna heb ik katoen geknipt voor tussen de dacron en de stof. Het katoen zorgt ervoor dat het stofferen makkelijker gaat. De stof glijd hier gemakkelijker omheen, dan over het schuim. Ook is de basis dan al strak gestoffeerd en krijg je de eindstof er netter omheen. Bij het knippen van het katoen hou ik rekening met ongeveer 20cm ruimte buiten het frame. Hierdoor heb ik genoeg stof om vast te houden, wanneer ik het katoen strak wil trekken.
Ik heb op het frame en op het katoen het midden gemeten en hier een streep gezet, zo weet ik dat het katoen recht zit. Vervolgens net ik aan alle 4 de zijdes een hechtnietje, deze wordt er schuin ingeschoten, om ze er later makkelijker uit te halen. Eerst heb ik de hoeken naar binnen gevouwen en ingeknipt, hierdoor kon ik de stof mooi naar de zijkant vouwen. Daarna ben ik begonnen met het vastnieten van de achterzijde, dit gebeurde van het midden naar buiten. Ondertussen hou ik de katoen goed strak gespannen en wrijf ik het schuim mooi strak om bobbels te voorkomen
Voor de voorkant heb ik eerst met pen een stip gezet waar de poten zitten en deze daarna ingeknipt. Ook hier kon ik daarna de hoeken mooi vouwen. Nadat de voorkant vast zat, heb ik de zijkanten vastgezet en tenslotte de hoeken.
Een Nieuwe Identiteit met Stof
Nu was het tijd om de stof erop te zetten. Voor het knippen van de stof heb ik ook rekening gehouden met wat ruimte om de stof aan te kunnen trekken. Ook bij de stof zorg ik dat de stof eerst goed recht zit. Vervolgens ga ik hetzelfde te werk als bij het katoen. De stof werd aan de onderzijde van de stoel bevestigd. De hoeken waar de poten zitten waren wat lastiger omdat je het strak langs de poot afgewerkt wil hebben.
Als laatste werd het onderdoek bevestigd. Deze heb ik 5 cm ruimer geknipt aan alle zijdes. Als eerst heb ik aan alle 4 de zijdes hechtnietjes gezet. Hierna heb ik per kant het doek naar binnen gebouwen en vastgeniet.
Conclusie
Deze 4 eetstoelen zijn een transformatie gegaan. Niet alleen de uitstraling, maar ook het comfort van de stoelen is erop vooruitgegaan. Ik kijk uit naar nieuwe projecten!