Op Marktplaats kwam ik dit leuke cocktailstoeltje tegen. Ik mocht hem voor €20 ophalen in Maarheeze. Gelukkig was papa daar regelmatig in de buurt, dus hij kon hem voor mij meenemen.
Stoffering
Voor mijn eerste schoolproject twijfelde ik tussen bouclé en teddystof, dus had ze allebei gekocht. Ik koos toen voor teddystof, dus besloot ik nu de bouclé stof te gebruiken. De stof heet “Now-Or-Never” en ik koos de kleur beige, gekocht bij Claassens Stoffen in Mierlo. Het is een geweven bouclé stof met lusjes/krulletjes, gemaakt van 100% polyester en heeft een Martindale van 90.000, wat betekent dat het erg slijtvast is.
Stap 1: Uit elkaar halen
Het eerste wat ik deed was de stoel aftekenen. De hoes van de stoel haalde ik uit elkaar om een nieuwe te maken. Met een watervaste zwarte stift markeerde ik de stukken zodat ik later wist welke waar hoorden.
Vervolgens maakte ik het onderdoek los, waardoor ik kon zien hoe de stoel was opgebouwd. De cocktailstoel had singels die versleten waren, en met mijn nietenwipper maakte ik de siernagels los. Hierdoor kwam het kunstleer aan de achterkant los en kon ik het karton eronder ook losmaken. Nadat het karton eraf was, werd het gestept crin zichtbaar. Daarna verwijderde ik de voorkant van de rug en uiteindelijk ook de gehele rug. De randen waren bedekt met blauwe watten.
De zitting werd als laatste losgemaakt. Hier zat schuim bovenop en op het houten frame waren elastische singels gespannen. De hoeken waren ook bedekt met blauwe watten.
Stap 2: Het Frame
Ik nam het stoeltje kaal mee naar huis, alleen het houten frame was nog over. Thuis schuurde ik de poten en zette deze in een noten lak, dezelfde lak die ik gebruikte voor mijn eetstoelen, gehaald bij de Verfkampioen in Helmond.
Stap 3: Singels Spannen
Het opbouwen van de fauteuil begon met het spannen van nieuwe elastische singels. Voor deze fauteuil heb ik drie singels in de lengte en drie in de breedte gespannen, over elkaar gevlochten. Op de rug heb ik vijf verticale singels gespannen met daarachter één horizontale.
Stap 4: Opbouwen van de Zitting
Op de rug spande ik jute vast met een tacker dicht bij de rand van het frame. Ik sloeg het jute naar binnen en niette het nogmaals vast. Dit knipte ik netjes af. Ook op de zitting spande ik jute, maar deze werd niet naar binnen gevouwen.
Voor de zitting gebruikte ik eerst twee stukken koudschuim (HR45) van 1 cm. Het grootste stuk was net zo groot als het gat waar de singels in gespannen zijn, en de ander was ongeveer 10 cm kleiner aan alle kanten. Deze lagen heb ik aan elkaar gelijmd met contactlijm. Vervolgens plaatste ik een stuk koudschuim van 3 cm, 3 cm groter dan het frame, en bedekte dit met dacron, eenzijdig vastgelijmd. Daarna knipte ik katoen uit, met extra lengte voor het strak spannen en vastnieten. Daarna heb ik de hoeken mooi afgewerkt door het vast te naaien met tapijtgaren.
Stap 5: De Rug Opbouwen
Voor de rug gebruikte ik 2 cm koudschuim (HR35) en zaagde dit ongeveer 10 cm groter dan de rug. Ik lijmde het schuim vast aan de rug en zaagde de randen netjes bij. Hierover lijmde ik nog een laag van 1 cm koudschuim (HR45).
Stap 6: Stofferen
Ik paste de oude hoes op het nieuwe schuim en de maat was goed. Daarna haalde ik de oude hoes uit elkaar en knipte de onderdelen uit de nieuwe stof. Voor de rug wilde ik twee knopen maken van restjes stof, en met een knopenmachine kreeg ik gemakkelijk knopen met de juiste stof eromheen.
Stap 7: Het Nieuwe Jasje
Ik begon met het maken van de bies door een reep stof van 4 cm breed te stikken met een koordvoetje. De bies bevestigde ik aan de bovenkant van de zitting van de fauteuil. De zijkant van de zitting werd daarna vastgestikt en vervolgens vastgeniet. Voor de rug knipte ik een groot rechthoek uit de stof en lijmde dacron op het koudschuim. Vervolgens niette ik de stof van de rug vast.
Met stoffeerspelden gaf ik aan waar de knopen moesten komen. Ik gebruikte knopentouw en een retournaald om de knopen door de rug en singels te rijgen. Met een stuk reststof werd het touw vervolgens aan de achterkant vast geknoopt.
Als laatste moest de achterkant van de rug nog. Ik plaatste het karton terug op de rug en heb deze vastgeniet. Met een paar nietjes heb ik ook het dacron vastgeniet. Doormiddel van een kartonnenstrip heb ik de bovenkast van de stof vastgemaakt. Hierna heb ik de zijkant gesleept met sleepgaren. De onderkant is vastgeniet.
Stap 8: Afwerking
Als laatste spande ik een onderdoek aan de onderzijde van de fauteuil en bevestigde deze met nietjes. Thuis impregneerde ik de stof zodat hij vuilafstotend is.
En zo kreeg mijn cocktailstoel een nieuw leven! Herstofferen is een geweldige manier om meubels een persoonlijke touch te geven en ze weer als nieuw te maken. Dankzij mijn opleiding bij SyntaPXL in Pelt heb ik deze vaardigheden kunnen ontwikkelen en toepassen op mijn projecten.