Dit jaar was anders dan andere jaren door corona. We konden niet met z’n alle kerst vieren en de horeca was al enige tijd gesloten. Gelukkig waren er genoeg restaurants met alternatieven. Zo heb ik samen met mijn vriend een 5 gangen menu van restaurant Somm gekocht om samen van te genieten met kerst.
Hoe werkt het?
We hebben voor 2 personen een kerstmenu besteld. Deze hebben we zelf een dag van tevoren opgehaald. Alles was netjes en duidelijk verpakt en op locatie werd nog uitgelegd wat er in de koelkast of vriezer moest. Er zat uitleg bij, deze legde per gerecht uit wat je nodig had en wat er moest gebeuren. Het waren allemaal dingen die ik zelf niet zo snel klaar zou maken, maar doordat alles al gesneden en klaargelegd was, was het heel gemakkelijk om zelf te maken. In een restaurant is de ervaring natuurlijk heel anders, maar om zelf alles klaar te maken en de borden zelf op te maken was ook super leuk.
De gerechten
We begonnen met een zuurdesembol met palingboter. Deze hebben we gegeten terwijl we begonnen met het maken van het voorgerecht.
Het voorgerecht was een tartaar van kreeft met daarover parels van mierikswortel. Bovenop lag bosui, rettich en krokante stukjes alg. Om deze tartaar heen lag een vinaigrette van karnemelk en basilicum olie.
Tussengerecht was coquilles, gerookte paling, artisjok crème, kwartel eidooier en krokante coquille. Dit werd geserveerd in een paling bouillon.
Als hoofdgerecht hadden we eendenborst met eendenlever cremeux. Hiernaast hadden we witlof met bbq aardappelen waarover een vinaigrette van gerookte haringkuit yoghurt zat. Tussen de witlof en aardappelen zaten krokante stukjes aardappel.
Hierna hadden we een kaasgerecht. Dit bestond uit zwaluwgekwetter met daarover ganzenlever blokjes, balsamico en noten. Dit werd geserveerd met brioche broodjes.
Laatste gerecht was natuurlijk het dessert. Een kerstbal van appeltaart met witte chocolade parfait. Afgemaakt met speculaas crumble en chocolade parels.
Resultaat
Het was super leuk om te doen en we konden het op ons eigen tempo doen. De gerechten waren niet moeilijk klaar te maken en het duurde niet lang om te bereiden. Wij vonden het super leuk om te doen en we hopen hiermee ook de horeca in deze tijd gesteund te hebben. Hoop voor de horeca dat ze snel weer open kunnen. Maar voor de kerst was het zo super opgelost.
Wil je dit nou ook thuis? Hou dan de instagram in te gaten van @restaurantsomm en @sommathome_
Dat ziet er goed uit! Fijn dat het niet moeilijk was om te maken en leuk om eens iets te maken wat je anders nooit zou doen.
Wauw dat ziet er allemaal erg mooi uit. Zo heb je toch een beetje het idee dat je uiteten bent.
Wat een leuk idee, en je helpt de ondernemer ook nog.
Ja wij zorgen ook altijd dat we niet moeten koken en dit jaar werd het bij ons een kaasavond ?
Wij hadden bij een traiteur besteld in Geldrop voor 1e kerstdag en in Eindhoven voor 2e kerstdag en was allebei super lekker! beetje vergelijkbaar met dit, en dan elke gang met zijn 2en maken/opmaken
Wat een leuk initiatief en wat ziet het er allemaal heerlijk uit!
Ziet er goed uit! Fijn dat je zo de horeca nog een beetje hebt kunnen helpen
het ziet er heerlijk uit en je hebt toch het idee dat je uit eten bent dan 😀
Dat ziet er heel goed uit! Wij hebben afgelopen kerst ook diverse lokale horeca ondernemingen gesteund met een kerstbrunch, kerstdiner en een tapas/borrelbox voor de jaarwisseling.