Beauty

Voor mensen die vaak buikpijn hebben na een etentje en zich vaak niet fit voelen is het natuurlijk heel fijn om er achter te komen waar ze intolerant voor zijn. Het idee van haren opsturen om te weten te komen waar je niet tegen kunt klinkt daarom ook erg ideaal.

 

In mijn bericht over de Groupon Mystery-Box vertelde ik dat ik mijn volledig aankoopbedrag had terug gekregen in Groupon-credits, hiervoor kon ik op Groupon iets nieuws bestellen. Ik kwam op Groupon al eerder aanbiedingen tegen voor intolerantie testen, maar de twijfel was dan wel of dit echt zou werken. Mijn nieuwsgierigheid was wel heel groot, dus toen ik mijn bedrag van de Mystery-Box terug kreeg in Groupon-credits, wist ik meteen waaraan ik ze wilde besteden.

 

Ik heb op 7 februari de credits van Groupon ingeruild voor ‘Test uw intolerantie’. Er waren diverse opties, maar ik heb gekozen voor ‘Intolerantie & Voedingsstoffen gevorderd’, dit pakket was €29,99 en had een waarde van €70 volgens de advertentie. Zodra de bestelling was geplaatst kreeg ik een code waarmee ik via deze link mijn test kon bestellen. Je krijgt niks thuisgestuurd voor de test, maar je stuurt zelf enkele haren van jezelf op en vult hierbij een formulier op. Met de test die ik gekozen heb wordt je getest op:

 • 300 van de meest voorkomende etenswaren zoals tarwe, zuivel en vlees
 • 300 non-food producten, inclusief chemicaliën die gebruikt worden in de verwerking van eten, dierlijke haren en pollen
 • 80 voedingsstoffen die u nodig heeft om uw lichaam gezond te houden.

 

Ze vragen maar enkele haren die minimaal 2,5cm lang zijn. Het maakt voor deze test niet uit wat voor soort lichaamshaar je opstuurt en eventuele haarverf heeft geen invloed op de test. Voor de test heb ik een pluk haar uitgetrokken en deze in een hersluitbaar plastic zakje gestopt. Deze heb ik samen met een ingevuld formulier opgestuurd naar Amsterdam, daarna worden deze doorgestuurd naar een laboratorium in Engeland.

 

Radar over deze test
Op 19 februari hoorde ik op tv bij het voorstuk van Radar iets over haar opsturen om te kijken waar je allergisch van bent. Dit maakte mij nieuwsgierig, dus heb ik deze uitzending gekeken. Uit de uitzending bleek dat de testen niet betrouwbaar waren, diverse personen hadden de test opgestuurd en kregen verschillende keren een andere uitslag.

 

Mijn resultaat
Op 19 maart heb ik 2 mailtjes ontvangen met daarin de resultaten van mijn test. Ik ben vroeger weleens getest op lactose en weet dat ik daar niet goed tegen kan, maar ik ben er in de tussentijd ook achter gekomen dat ik niet goed tegen soja kan. Op internet had ik diverse verhalen gehoord van mensen bij wie het wel klopte en bij mensen waarbij het niet klopte, dus hield in mijn achterhoofd dat wat er ook stond, het niet hoefde te kloppen.

 

In de eerste mail kreeg ik een PDF-document met daarin 2 rapporten. Het eerste gedeelte ging over alle voedselintoleranties en het tweede deel ging over alle intoleranties buiten voedsel om. Hierna wordt nog beschreven wat je na het lezen van de resultaten moet doen, bijvoorbeeld een eliminatiedieet van de items op mijn resultaten.

 

In de tweede mail bevond zich een PDF-document met de resultaten van de voedingstest. Hierin stonden de resultaten van mijn voedingstekort, van de dingen die beschreven stonden had ik een voedingsgebrek van minder dan 15%. Dit wil zeggen dat deze voedingsstoffen allemaal erg gebrekkig zijn in mijn systeem. Als advies staat er dat het makkelijk is om voedingsstoffen toe te voegen aan een dieet en je beter voedingsstoffen van frisse bron kan krijgen ipv door het gebruik van vitamine supplementen.

 

Mijn mening
Ik had mezelf voorgenomen dat als er melk en soja in stond, de test redelijk zal kloppen. Melk stond in de test, maar daar zijn heel veel mensen intolerant voor. Soja ontbrak in de test en dat gaf wel onzekerheid of te test wel echt zou kloppen. Ook stond er dat ik 85% intolerant ben voor pinda’s en dat kwam als een verrassing, want daar heb ik zelf nooit eerder iets van gemerkt. Verder staan er zwarte olijven tussen, maar die eet ik eigenlijk nooit. Het ontwijken van E-nummers is natuurlijk lastig en daarvan zou ik niet kunnen zeggen of die resultaten echt kloppen.

 

Bij de non-food items vind ik het ook heel lastig om te zeggen of ze kloppen. Ik had het wel geloofd als er eventueel iets in stond waarvan ik hooikoorts kon krijgen, maar dat zit er niet tussen.

 

Bij de test over voedingstekort kwamen er 4 dingen uit. Lecithine zit in onder andere in melk en omdat ik niet goed tegen melk kan is dat inderdaad iets wat ik niet veel drink. Verder staan er bij de vitamines veel groenten, waar ik volgens mij genoeg van binnen krijg. Bij silica staat onder andere volkoren, pasta en banaan, dit zijn ook dingen die ik veel binnen krijg. Wat betreft de klachten is het lastig om te zeggen of ik er echt last van heb. Heb natuurlijk wel spierpijn na het sporten maar dat heeft dan ook andere redenen dan alleen lecithine tekort.

 

Misschien dat ik wel meer van bijvoorbeeld de groenten ga eten, waarvan ik een tekort heb. Maar bij de intoleranties heb ik nog echt mijn twijfels of de test klopt, dus is het lastig om mijn eetpatroon daarop aan te passen.

 

Nicole

10 reacties

 1. Ik heb sowieso twijfels bij zulke testen, dokters moet al heel veel moeite doen om intolleranties op te zoeken, weet je wel.

  Ik wilde toch even zeggen, ik heb ook hooikoorts, maar wel degelijk heel hard voor berken! Dat kan dus kloppen! 😉

 2. Wat grappig dat dit soort testen bestaan. Ik denk, eerlijk gezegd, dat het een beetje geldklopperij is.
  Waarom een haar en geen bloed? Wanneer ze bloed zouden afnemen zou ik zoiets betrouwbaarder vinden. Maar dat is iets wat meer tussen mijn eigen oren zit denk ik. En ik heb mij niet zo ver verdiept om te weten of het lab in Engeland ook echt een lab is en niet een slaapkamer van een of andere studiebol haha. Ik zou er mijn geld in ieder geval niet aan besteden.

 3. Wat grappig dat dit op deze manier kan. Al denk ik dat als je nergens last van hebt, je sommige dingen wellicht beter niet kunt weten.

 4. Die test zou ik daarom dus nooit doen. Ik ga gewoon liever naar de huisarts voor zo’n dingen. En die kent je nog altijd het beste.

 5. Ik ben er wel van overtuigd dat er veel uit een haar analyse gehaald kan worden, maar die testen zijn simpelweg veel duurder. Jammer dat ze op deze manier geld af willen pakken van mensen die duidelijk opzoek zijn naar duidelijkheid en misschien wel helemaal geen geld hebben voor betrouwbare testen.

 6. Kort geleden heb ik mijn testresultaat ontvangen. De formulering van de uitleg is verwarrend.
  Er wordt getest op 300+300+80 = 680 producten, maar je krijgt een korte lijst met je intoleranties en gebrekken. Dat is goed, zou ik denken. Vier jaar geleden heb ik een voedingsovergevoeligheidstest gedaan en de lijst met intoleranties was langer dan deze lijst van nu. En er werd getest op veel minder producten.
  Wat mij verbaast is dat die producten waarvoor ik overgevoelig ben volgens de test van 2014, niet op de lijst van nu staan. Vandaar ook de twijfel of de goedkope haartest echt te vertrouwen is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie