Op Instagram volg in ik Lynn van de Vorst al een tijdje, ze zet dagelijks recepten in haar story. Met kerst heeft ze een kerstmenu samen gesteld en deze in haar highlight gezet. Het leek me super leuk om het menu een keer te gaan maken, dus heb ik het samen met mijn vriend gemaakt toen we 6 jaar samen waren. Dit is precies 2 weken voor Valentijnsdag en ook voor die dag is het een geschikt menu. Super leuk als je allebei graag in de keuken staat en uit eten kunnen we nu helaas niet. Hou je niet van koken dan zijn er bij restaurants ook diverse valentijnsmenu’s om af te halen.
Lemon Meringue Triffle
We zijn begonnen met het maken van de lemon curd. Hiervoor smolten we de roomboter (65g), suiker (75g) en het sap en rasp met een citroen au bain marie. Daarna voegde we 1 geklutst ei toe en roerde het goed door. Zodra het mengsel een pudding dikte heeft kan het in een bakje afgedekt worden in de koelkast.
Voor de koekjesdeeg hebben we eerst de oven voorverwarmd op 180 graden. In een mengkom voegde we de gesmolten roomboter (80g), kristalsuiker (45g), 1/4 geklutst ei, bloem (115g) en een snuf zout toe en mengde dit met elkaar. Zodra het deeg klaar was, maakte we er een bol van het drukte deze plat op een met bakpapier bekleede bakplaat. Het deeg ging 18min de oven in.
Voor het Italiaanse schuim heb je een ontvette kom nodig. Mix hierin het eiwi (100g), voeg daarna de poedersuiker (35g) hieraan toe. Zet ondertussen een pannetje op met water (35g) en kristalsuiker (160g) en laat dit goed doorkoken. Voeg vervolgens voorzichtig het suikerwater toe aan het schuim totdat het stevige pieken heeft.
De triffle is opgebouwd in een wijnglas. Op de bodem ligt een laag met crumble van het koekjesdeeg en daarna de lemon curd. Hierbovenop gaat het schuim, deze kun je nog branden met een gasbrander. Bovenop het schuim strooi je wat geroosterde geschaafde amandel.
Crostini’s met Makreel Rilette
Voor de crostini’s heb je een zuurdesem brood nodig. Hier snij je sneedjes van. Leg de sneetjes op een bakplaat en drup hier wat olijfolie over en bestrooi het met peper en zout. Doe de bakplaat vervolgens 15-20min in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Daarna maak je de makreel rilette. Hiervoor heb je nodig; gerookte makreel (160g), crème fraîche (100g), bieslook (15g), peterselie (15g), sap van citroen (1/5). Snij alles klein en meng het door elkaar.
Zodra de crostini’s uit de oven komen smeer je deze in met een teentje knoflook. Daarna doe je de makreel rilette erop en zijn ze klaar om te serveren.
Coquilles met Zeekraal
Je begint met het maken van de basilicum mayonaise. Hiervoor mix de eierdooier (1), mosterd (1el), witte wijnazijn (1el) en een flinke snuf zout met de staafmixer. Giet tijdens het mixen langzaam de zonnebloemolie (250ml) erbij. De basismayonaise heb je nu, voeg hier nu fijngegehakte basilicum (20g) aan toe, zo krijg je basilicum mayonaise.
Bak de spek krokant en wok hierna de zeekraal. Leg hierna de (drooggedepte) coquilles in een hete pan met olie. Je kunt er zelf voor kiezen hoelang je ze bakt, ligt eraan of je ze nog zacht/rauw van binnen wil. Wij hebben ze ongeveer 30 seconden per kant gebakken.
Voor het serveren leg je eerst de zeekraal op het bord en daarna strooi je de krokant gebakken spek erover. Als laatste leg je de coquilles erbovenop. Breng de coquilles op smaak met peper en zout. Met toefjes basilicum mayonaise maak je het gerecht af.
Tonijn Tataki
Snijd radijs in dunne schijfjes en leg deze in een bad van water, zout en azijn.
Verwarm zonnebloemolie (350ml) in een wokpan en frituur hier één voor één de padadum vellen in. Leg ze nadat ze gefrituurd zijn om een omgedraaid kommetje, hierdoor krijgen ze een schelpvorm.
Voor de avocado crème meng je avocado (1) met crème fraîche (100ml), sap van limoen (1/2) en peper en zout.
Maak een mengsel van olijfolie (1el) en sojasaus (1el) en marineer hierin de tonijn (300g). Wentel de tonijn daarna in een mix van zwart sesamzaad (50g) en wit sesamzaad (50g). Bak hierna de tonijn aan alle kant kort in een pan met olijfolie.
Meng voor de wasabi mayonaise Zaanse mayonaise met wasabi naar smaak.
Snijd voor het serveren de tonijn in dunne plakje en leg deze op de padadum. Spuit de avocado crème en de wasabi mayonaise rondom te tonijn. Werk het gerechtje af met wat peterselie en de gepekelde radijs.
Salted Caramel Profiteroles
Voor het soezendeeg breng je een pannetje met water (100g), melk (100g) en boter (100g) aan de kook. Haal het pannetje kort van het vuur op hier bloem (100g) en een snuf zout aan toe te voegen. Zet de pan terug op het vuur en roer het goed door. Neem de pan vervolgens van het voor het voor één voor één 3 grote eieren toe aan het beslag. Vul een spuitzak met het soezendeeg en spuit toefjes op bakpapier. Doe de soezen in een voorverwarmde over van 190 graden voor 25 minuten.
Klop de slagroom (350ml) met de poedersuiker (2el) en het merk uit een vanillestokje stijf. Doe de vanille slagroom vervolgens in een spuitzak. Maak aan de onderkant van de soes een kleine inkeping, vul dan de soes voorzichting met de vanille slagroom. De soezen zijn nu gevuld.
Voor het chocoladeglazuur meng je melkchocolade (200g), slagroom (100ml) in een pannetje. Zodra de chocolade zacht is dompel je de soezen erin. Zet de soezen in de koelkast zodat ze chocolade glazuur hard kan worden.
Voor de Salted Caramel Saus smelt je kristalsuiker (50g), bruine basterdsuiker (50g) maple syrup (50g) en boter (75g) in een pannetje. Voeg hierna slagroom (125ml) toe en een flinke snuf Fleur de Sel. Laat de saus koken en giet deze daarna in een hitte bestendige mok. Set de saus een tijdje in de koelkast, zodat deze sticky wordt. Drizzle hierna de saus over de soezen en strooi er wat pecannoot overeen.
Je kunt de soes serveren met een bolletje vanilleijs.
Wauw, ziet er zó goed uit Nicole!